9. ročník Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů

06.06.2013 09:00
Europe/Prague

Vážení kolegové

dovolte, abychom Vás pozvali na 9. ročník Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů

Soutěž se uskuteční v sobotu 15. června v prostorách Vinných sklepů U Jeňoura a Hotelu Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku.

Vlastní soutěž bude „tradičně netradiční“ v tom, že se budou srovnávat jen praktické dovednosti, jinak řečeno, nečeká Vás žádný písemný test. Disciplíny budou jen dvě – sekání sektu a servis sektu. Soutěž začne již dopoledne kvalifikačním kolem. To je povinné pro všechny s výjimkou finalistů předchozích ročníků, kteří mají automaticky zajištěn postup do semifinále. V kvalifikačním neveřejném kole Vás čekají stejné úkoly jako v semifinále, tedy klasický servis sektu (časový limit 4 minuty) a poté jeho otevření useknutím hrdla láhve šavlí nebo jinou sečnou zbraní.

V odpoledním, již veřejném semifinále, se představí maximálně osmnáct sommelierů podle uvážení poroty, která má pravomoc vyřadit kohokoliv z dalšího průběhu soutěže. Soutěžící nejprve předvede klasický servis sektu v časovém limitu 4 minuty (servis již neprovádí postupující z dopolední kvalifikace, kterým se započítává kvalifikační výkon, ale jen přímo nasazení semifinalisté!) a poté otevření 2 lahví sektu useknutím jejich hrdla šavlí nebo jinou sečnou zbraní, případně jiným předmětem, který mu schválí po předchozí domluvě před zahájením soutěže porota. Několik šavlí bude k dispozici přímo na místě, ale doporučujeme každému, aby si na soutěž přivezl svůj nástroj. Nejlepší soutěžící (minimálně 4 maximálně 6 - opět rozhodne porota) postoupí do večerního finále, které bude letos opět ve free stylu. Finalisté nejprve useknou speciální láhve vylosovaným divákům a poté budou mít pětiminutový prostor na useknutí libovolného počtu láhví jakýmkoliv způsobem. Jediným limitem je použití minimálně dvou a maximálně 12 lahví jakéhokoliv objemu!

Připomínáme, že soutěž je zařazena do dlouhodobého hodnocení Sommelier roku, na základě, kterého bude vybrán reprezentant ČR pro mistrovství světa i Evropy!

Výkony bude hodnotit odborná porota a svého vítěze si zvolí také diváci. Pro nejlepší jsou připraveny stejně jako v minulých letech atraktivní ceny, kromě jiného si vítěz odveze originální pozlacenou šavli na sabrage v hodnotě 10 000 Kč, obří láhev sektu (18 litrů), zájezd…!

Všichni soutěžící se mohou zúčastnit některého z pokusů o zápis do Guinnessovy knihy rekordů (bude upřesněno na místě).

Akce opět proběhne pod širým nebem na Vinařském dvoře a bude koncipována jako velká garden párty mezi vinicemi. Bude samozřejmě připravena i mokrá varianta. I letos bude každý soutěžící prezentovat svůj vlastní vybraný sekt, čímž se opět zvýší atraktivnost klání. Můžete udělat reklamu své firmě, oblíbenému sektu nebo překvapit něčím originálním, co může zaujmout nejen diváky, ale i odbornou porotu. Podmínkou je, že to musí být sekt vyrobený klasickou metodou kvašením v láhvi. Kdo má ambice na postup z kvalifikace až do finále, lehce si spočítá, že by si měl přivést sektů minimálně šest. Samozřejmě budou k dispozici i rezervní sekty od pořadatelů.

Pořadatelé nehradí ani nezjišťují ubytování. Informace o ubytování podá Jana Čadík, tel: 605 276 362, e-mail: jana [at] ujenoura [dot] cz.

Přihlásit se je nutné nejpozději do 10. června buď na http://www.sekanisektu.cz/prihlasky.html  nebo mailem.

Všichni soutěžící budou soutěžit na vlastní nebezpečí, což před zahájením klání stvrdí svým podpisem!

Akce má omezenou kapacitu, a proto je nutné nahlásit dopředu Váš případný doprovod. Pro doprovod soutěžících je připraveno zvýhodněné vstupné 1200 Kč (1 soutěžící maximálně 2 členové doprovodu).

Na setkání s Vámi se těší

 

Moravský sommelier Libor Nazarčuk & Jan Ivičič

 

 

Program 9. ročníku Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů

Sobota 15. června 2013

 

Vinné sklepy U Jeňoura Prušánky – Nechory

 

11.00  neveřejná kvalifikace soutěže sommelierů v servisu a sekání sektů

 

15.00 Welcome drink

             Otevření sklepa:

* Originální nechorský Jeňourův raut

* Degustace šumivých vín (srovnání sektů vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi z České republiky a zahraničí např. Slovensko, Slovinsko, Rakousko, Maďarsko, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Ukrajina, Austrálie, Nový Zéland, Argentina, Chile, USA…) 

* Ochutnávka vín ze všech čtyř moravských podoblastí

 

15.30  Semifinále soutěže sommelierů v servisu a sekání sektů

17.00  Pokus o zápisy do Guinnessovy knihy rekordů

19.00  Finále soutěže sommelierů
20.00  Pokus o zápisy do Guinnessovy knihy rekordů 
20.30  Vyhlášení výsledků soutěže sommelierů  a  divácké soutěže 
21.00   Pokračování garden party, rautu, degustací…. nejen k tanci hraje bigbítová kapela

 

 Kontakt:             Libor Nazarčuk -  606 202 595, info [at] moravskysommelier [dot] cz

 

 

www.moravskysommelier.cz, www.ujenoura.cz, www.sekanisektu.cz

NáhledPřílohaVelikost
sekani_sommelieri_2013.docx984.19 KB